Menu
Uitgebreid laminaat assortiment
Deuren en kasten op maat?
De keuze om voor een laminaat of PVC vloer te kiezen is niet makkelijk. Het zijn beide harde vloerbedekkingen in houtmotief of betonlook in vorm van tegels. Laminaat en PVC vloeren met een kliksysteem zijn makkelijk te zelf te plaatsen. Dit zijn in het kort de overeenkomsten.

Lees hieronder de eigenschappen, voor- en nadelen van PVC of laminaat en de ervaring die we hebben opgedaan de afgelopen decennia.

PVC kan niet op elke ondergrond toegepast worden. Laminaat wel.

PVC heeft een stabiele gladde ondervloer nodig. PVC kan bijvoorbeeld niet geplaatst worden op een planken vloer. Een oplossing om eerst een ondervloer te plaatsen en daar dan een PVC vloer op te leggen is niet aan te raden. De vloer beweegt te veel en de naden van de houten vloer worden zichtbaar door de PVC vloer heen. Uitzondering zijn klik PVC vloeren op een basisplaat. De houten ondergrond moet dan wel stabiel en uitgevlakt zijn met bijvoorbeeld vlakke platen spaanplaat of multiplex.

PVC vloeren zijn leverbaar in 3 varianten


Plak PVC vloeren

Je hebt plak PVC vloeren die direct op de vloer worden verlijmd. Nadeel is dat je dit niet zelf kunt plaatsen en afhankelijk bent van een vloerenlegger/parketteur. De PVC plakvloeren worden over het algemeen voor de hoge adviesprijs verkocht, je betaalt legkosten en kosten voor het egaliseren van de vloer waarop het PVC geplaatst wordt. Een ander nadeel is dat de verlijmde vloer moeilijk te verwijderen is en niet herbruikbaar is een nieuwe woning of andere ruimte.

Klik PVC vloeren

Klik PVC vloeren hebben net als plak PVC een gladde en stabiele ondergrond nodig. Je plaatst onder een klik PVC vloer altijd een ondervloer. De meest toegepaste ondervloer is Redfloor die kleine oneffenheden opvangt en zorgt dat de PVC klikvloer zwevend is te plaatsen.

Klik PVC vloeren op harde basisdrager

 (aanrader)
De meeste betonvloeren zijn wel redelijk vlak, maar niet zo glad als een ijsbaan. Je kunt dan klik PVC op een basisplaat kunnen gebruiken. De basisplaat zorgt dat de PVC vloer de oneffenheden van de ondergrond niet doorgeeft naar de zichtkant van de PVC vloer. COREtec, Quickstep, Ambiant en Aspecta vloeren. Een ondervloer is bij COREtec PVC niet nodig en is de best verkopende PVC klikvloer met basisplaat.

Het gemak van laminaat vloeren

Laminaat heeft zich bewezen als een goede vloer die overal toegepast kan worden. In de laatste 20 jaar is laminaat veranderd van een vloer die aan elkaar gelijmd werd tot een makkelijk te leggen klikvloer met levensechte hout en steen decoren in verschillende afmetingen. De toplaag sterker geworden, vaak met een matte uitstraling. De voordelen ten opzichte van een houten vloer zijn legio, zoals weinig onderhout, makkelijk te plaatsen en een voordelige prijs.

Laminaatvloeren worden altijd gelegd in combinatie met een ondervloer. Laminaat valt onder zwevende vloeren, net zoals klik PVC vloeren. We hebben altijd een combinatie aanbieding met tegelijktijdig aankoop van laminaat / PVC met een ondervloer.

Nadeel van laminaatvloeren

Laminaat moet vrij gelegd worden van muren en kozijnen. De reden is dat laminaat onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kan uitzetten en krimpen. De aanbevolen ruimt is afhankelijk van het type laminaatvloer maar 8 mm speling is gangbaar. Acclimatiseren van 48 uur is aan te raden om de laminaatvloer direct aan de omgeving te kunnen laten aanpassen.

Het loopgeluid wordt ook vaak als nadeel benoemd ten opzichte van bijvoorbeeld een PVC vloer en dat is gedeeltelijk waar. Het hinderlijke loopgeluid wordt niet veroorzaakt door het laminaat, maar door de combinatie van laminaat en ondervloer. Gebruik je een massieve ondervloer zoals TimberSound of Timbermate dan is het loopgeluid vele malen beter en het bekende klikgeluid is verdwenen.

Voordelen van laminaatvloeren

Laminaat is sterk en zeker ten opzichte van PVC en de meeste houten vloeren. PVC is een stuk zachter als laminaat en zal sneller afdrukken achterlaten bij het schuiven van meubels, stoelen en andere drukbelasting. De HDF basisplaat waar het decor van laminaat is opgeperst is ook sterker dan een eikenvloer. Het vallen van voorwerpen zullen dan ook in een massieve houtenvloer dieper deuren en krassen achterlaten.

Laminaat is perfect te combineren met vloerverwarming. Uiteraard weer in combinatie met de juiste ondervloer. De warmte weerstand wordt aangeduid met m² K/W. Is de weerstand van vloer en ondervloer onder 0,14m² K/W is dit een geschikte combinatie. Hoe lager de waarde hoe sneller de vloer warmer doorgeeft. Een combinatie van QuickStep laminaatvloer van 8 mm + een TimberSound ondervloer is 0,065 m² K/W. Perfecte waarde.

De prijs van laminaat is ook een groot voordeel. Net als bij PVC vloeren loopt de prijs uiteen, maar voor vergelijkbare merken en uitvoering is laminaat 50% voordeliger dan een PVC vloer.
De keuze in laminaatvloeren is oneindig veel. De natuurgetrouwe decoren met voelbare kwasten en nerven zijn niet van echte houten vloeren te onderscheiden. Lange brede planken in diverse kleur varianten maken het nog mooier.

Watervast laminaat is de trend die doorzet. Nieuwe technieken ontwikkeld door Quickstep hebben de laminaatvloeren nog beter gemaakt. De toplaag is waterdicht gemaakt waardoor je de vloer nog makkelijker kunt schoonmaken. Valt er een keer een vaas bloemen om, zal het water geen schade aan de toplaag van vloer aanbrengen.

PVC vloeren, de trend van de laatste jaren

PVC heeft een ware opmars gemaakt de laatste jaren ondanks de beperkte decoren, hoge prijs en het een nieuw product is. PVC is tegenwoordig niet meer weg te denken en heeft als groot voordeel dat het aangenaam aanvoelt als je er op loopt en weinig geluid maakt ten opzichte van laminaat en houten vloeren.

PVC is een afkorting van polyvinylchloride. PVC is een kunststof dat bestand is tegen water en slijtvast en geluiddempend. PVC krimpt en zet amper uit ten opzichte van een laminaat op houtenvloer. Een uitzettingsvoeg van 8 mm is bij een PVC vloer niet nodig. Per merk wordt aangegeven hoeveel ruimte er vrij gehouden dient te worden tussen de PVC vloer en de muur of het kozijn.

PVC wordt meestal geplakt na het egaliseren van een vloer wat nodig is om een PVC vloer na jaren ook nog mooi te houden. De toplaag is slijtvast en leverbaar in vele decoren en uitvoeringen. PVC werd als vervanger van Marmoleum toegepast in winkels, restaurants, kantoren om een luxere uitstralen te geven aan de vloer.

Klik PVC werd snel geïntroduceerd en was een aantal jaren terug niet goed genoeg om met laminaatvloeren te kunnen concurreren in gebruik, uitstraling en plaatsingsgemak. De PVC vloeren anno nu kunnen dat wel. Mede door ontwikkeling van het kliksysteem en het toepassen van een sterke basisplaat is PVC een handig en mooi product om snel en makkelijk te kunnen plaatsen. Het lijmen van PVC is tijdrovend en extra kostbaar doordat de bestaande vloer is geëgaliseerd dient te worden.

Voordelen van een PVC vloer

PVC vloeren zijn makkelijk te onderhouden. Schoonmaken met water, schrobben en stofzuigen kan iedere dag. De slijtlaag is erg sterk en slijtvast. Zware voorwerpen zoals kasten, stoelen en andere zware meubelen kunnen wel gebruikssporen achterlaten.

Geluiddempend of geluidsarm is een mooie eigenschap van een PVC vloer. De geluidsnorm in appartementen wordt bepaald door de vereniging van eigenaren (huishoudelijk regelement) en ook voor PVC zijn geluidsnormen gemaakt. PVC vloeren met een 10dB certificaat zoals COREtec vloeren of PVC vloeren in combinatie met de 10dB ondervloer vallen binnen de norm.

PVC vloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming. De warmte weerstand wordt aangeduid met m² K/W. Is de weerstand van vloer en ondervloer onder 0,14m² K/W is dit een geschikte combinatie. Hoe lager de waarde hoe sneller de vloer warmer doorgeeft. Een combinatie van QuickStep PVC vloer van 5 mm + een Redfloor ondervloer is 0,039 m² K/W. Perfecte waarde.

Nadelen van PVC vloeren

Een belangrijk nadeel is dat de verwachtingen van een PVC vloer niet overeen komen met de werkelijkheid. Een PVC vloer is heel goed slijtbestendig, maar dat betekend niet dat de PVC vloer onverwoestbaar is. PVC is een zacht materiaal en zware voorwerpen zullen sneller sporen achterlaten die bij andere hardere vloeren niet zo snel ontstaan. Zand, kiezeltjes en nagels van huisdieren maken sneller krassen dan bijvoorbeeld op laminaat.
PVC vloeren zijn ook vatbaar voor grote verschillen in temperatuur en verkleuring. Advies is ook om direct zonlicht te verminderen met buiten of binnen zonwering. PVC vloeren kunnen ook schadelijke stoffen bevatten. De PVC vloeren die wij aanbieden zijn getest en bevatten geen aanwijsbare stoffen. Beter testen in de toekomst kunnen schadelijke stoffen misschien wel aantonen.

De vloer waarop de PVC vloer gelegd wordt moet stabiel en vlak zijn. PVC is dunner dan bijvoorbeeld laminaat en zal sneller naden en kieren tonen als de vloer niet stabiel is. Bij twijfel kies een PVC vloer met een basisplaat zoals alle COREtec PVC vloeren. De basisplaat van COREtec zorgt voor een sterke onderlinge verbinding waarop kans op naden en kieren bijna nihil is.

De prijs van een PVC vloer is gemiddeld 50% hoger dan de prijs van een vergelijkbare laminaatvloer. Je hebt dan voordelen van een PVC vloer, maar je moet ook aan de voorwaarde van een stabiele ondervloer voldoen. De langere levensduur van PVC ten op zichtte van een laminaatvloer is er wel, maar na 25 jaar ben je net als op een laminaatvloer wel uitgekeken.

Laminaat of PVC, de beste keuze maak jezelf

Je hebt nu alle voor en nadelen van PVC en laminaat gelezen met aanvullende informatie om de beste keuze te kunnen maken. Je kunt je keuze buiten het gebruiksgemak ook kunnen laten bepalen of de tijd dat je in een woning of appartement blijft wonen. Laat je de vloer leggen, maakt het je weinig uit hoe moeilijk of makkelijk de vloer te leggen is.

Ga je in de toekomst toch voor een groter of kleiner huis, is het de vloer van je dromen, kies dan voor een klikvloer die makkelijk te verhuizen is. Neem dan ook weer mee, als je groter gaat wonen, je waarschijnlijk te weinig meter vloer hebt en dit ook niet bij kan bestellen. Het is dan wel voldoende voor een zolder, maar te weinig voor een grotere huiskamer.

Heb je nog aanvullende vragen, opmerkingen of wil je jouw situatie aan ons voorleggen, neem dan contact met ons op.