Menu
Uitgebreid laminaat assortiment
Deuren en kasten op maat?

Plinten zijn leverbaar in vele afmetingen en modellen. De keuze voor een plint is afhankelijk van de stijl van het huis. Met het model en de kleur van een plint kan je de stijl versterken. Zwarte plinten zijn helemaal “hot” en kunnen zowel een moderne als klassieke stijlen accentueren.

De juiste keuze plint hangt af van vele factoren. Bestaande bouw met muurplinten kunnen na het leggen van een laminaat of PVC vloer het makkelijkst voorzien worden van plakplinten. In nieuwbouw heb je het voordeel dat je makkelijk kunt kiezen voor muurplinten in eigen stijl. De muren zijn nog onbehandeld en vlak. Perfect om MDF plinten tegenaan te monteren.

Wat zijn plinten?

Een plint gemaakt van hout of MDF en wordt onderaan een muur tegen een muur geplaatst. Een plint voorkomt schade aan wanden en muren. Plinten zijn meestal van hout of MDF en leverbaar in een lengte van 240cm.

Plinten worden afgewerkt met een kras en stootvaste verf of koop je direct als afgelakte plint. Muurplinten evenals plakplinten zijn ook leverbaar met een eiken houtstructuur of een steen of marmer motief.

Voor en nadelen van zwarte plinten?

Zwarte plinten combineren met alle vloeren. Net zoals dat zwart combineert met deuren, deurlijsten, en zwarte accessoires. Een zwarte muurplint heeft een groot nadeel. Stof is snel zichtbaar op zwart en zeker op lage hoogte is veel stof. Kies je voor zwarte plinten is een keertje extra stofzuigen aan te raden.

Het grote voordeel van zwarte plinten is dat combinatie, vloer, wand en plint altijd netjes en strak is. Bij witte plinten zie je vaak een schaduwrand als de plint niet goed tegen de muur is bevestigd. Bij zwarte plinten valt dit effect weg. Het extra kitten van plinten is bij de kleur zwart meestal niet nodig.

Zwarte plinten zijn te verkrijgen in vele afmetingen en meestal afgewerkt in RAL 9005.

Hoe bevestig je plinten?

MDF plinten worden tegenwoordig met lijm of kit tegen de muur geplakt. De lijm of kit is tegenwoordig zo sterk dat de plint direct op zijn plaats blijft zitten. Ontstaat er toch nog een zichtbare kier tussen de plint en de muur, dan werk je die af met een acrylaatkit. Kies dan een kleur die past bij de muur en breng deze kit zuinig aan.

Bij slechte muren worden plinten geniet, genageld of met schroeven en pluggen vastgezet. Gebruik dan geen afgelakte plinten, maar plinten met grondverf. De plinten kunnen dan licht geschuurd en geplamuurd worden en afgeschilderd met een stootvaste verf in kleur.

Plakplinten zijn voorzien van een plakstrip. De lijm van plakplinten is tegenwoordig erg sterk en hecht goed op een PVC of laminaatvloer. Wat van belang is dat de toplaag van de vloer, waar de plakplint op wordt geplakt vetvrij is. Maak de randen van de vloer voor het monteren van plakplinten schoon met verdund ammoniak met water.

Wat zijn de beste plakplinten?

De beste plakplinten hebben als basis hout en geen MDF. De keuze om hardhout als basis voor een plakplint te kiezen is de enige juiste. Plakplinten worden vaak rondom kozijnen als kleine stukjes naast elkaar geplaatst. Het mooi knippen van plakplinten is dan vereist. Hardhout geeft die mogelijkheid. MDF plakplinten niet. Plakplinten van MDF verlopen tijden het zagen en knippen. Een mooi verstek in de plakplint is bijna niet mogelijk.

De betere vloeren bedrijven verkopen geen plakplinten met een MDF basis. De meeste bouwmarkten helaas wel. Voor dezelfde prijs of voordeliger koop je een goede plakplint die makkelijk te knippen en te zagen is. Ook is de lijmstrip beter bij een plakplint met een houten basislat. Hecht beter en stoft minder tijdens het zagen.

PPC plinten, het merk plinten in Nederland

PPC is een importeur die bijna 25 jaar geleden is opgericht en zich volledig op plinten en profielen heeft gericht. In elk huis zit wel een plint of profiel die ontwikkeld en geïmporteerd is door PPC. Altijd de juiste plint in de juiste kleur. Elke trend weet PPC voor te zijn, waardoor er altijd ruime voorraad beschikbaar is. De kwaliteit van plinten uit de PPC fabriek kan je hoogwaardig plinten noemen.

Afgelakte plinten, muurplinten en plakplinten met hout en steen decoren zijn van het merk PPC. Je hebt dan de best passende plint bij een nieuwe of bestaande parketvloer. Zelfs massieve eiken plinten in diverse modellen zijn snel leverbaar.

Veelgestelde vragen over plinten

Een plint koop of monteer je niet iedere dag. Hieronder de meest gestelde vragen over muurplinten, plakplinten, overzetplinten en de makkelijkste wijze van monteren.

Welke kleur plakplint past bij de vloer?

Bij bestaande vloeren is het handig als er een kleurcode en een fabrikant bekend is. In een database staan de meeste voorkomende vloeren, waarbij de beste plint is geselecteerd. Bij vloeren aangeboden op Voordeelvloeren, zijn de kleurcodes bekend. Bij bestelling van een vloer en plinten, ontvang je plinten in exact hetzelfde decor als de vloer.

Welke kit gebruik je om plinten at te kitten?

De beste kit om plinten tegen de muur te lijmen is Plinten-en-profielenkit. Plinten en Profielenkit heeft een zeer hoge aanvangshechtheid, het is blijvend elastisch, het is geschikt voor materialen onder spanning, het heeft een zeer hoge eindsterkte en zorgt voor eenvoudige plaatsing van plinten en profielen.

Achter welke plinten kun je kabels plaatsen?

Kabelgootplinten, zoals het woord al zegt zijn gemaakt om kabels zoals coax, internet UTP kabels of speakersnoeren in te verbergen. Kabelgootplinten bestaan uit 2 delen. Een kunststofdeel wat aan de muur bevestigd wordt met schroeven of kit en een MDF plint. De MDF plint is voorzien van sparingen aan de achterzijde die precies over de kunststof goot vallen. Het bereiken van de kabels is zo erg eenvoudig. Nadeel is dat het ingewikkeld is een buitenhoek om te werken. Dat is een precies klusje.